Vaihtoehtoja tekstinkuunteluun ja luovaan tekemiseen ilman toiminnallista näköä

 • Jos suurennuskertoimesi on 10 x tai enemmän ja näönvarainen työskentely on hankalaa tai mahdotonta, apuvälinemahdollisuuksia on paljon. Niitä ovat muun muassa lukulaitteet, ruudunlukuohjelmat, pistenäytöt ja pistetulostimet.

  Lukulaitteet

  Lukulaite muuttaa painetun tekstin – kirjat, lehdet ja asiakirjat – puheeksi. Kuittien, tuotepakkausten ja vastaavien lukee ääneen lukulaite, joka voi olla pöydällä pidettävä, kannettava tai esimerkiksi silmälasisankaan kiinnitettävä malli.

  Ruudunlukuohjelmat

  Jos et voi käyttää tietokonetta hiirellä, ruudunlukuohjelma auttaa. Sitä ohjataan tietokoneen näppäimistöllä ja se muuttaa näytöllä olevan tekstin puheeksi. Tietokoneeseen tai älypuhelimeen, jossa on käytössä ruudunlukuohjelma, voi yhdistää myös pistenäytön. 

  Pistenäytöt

  Ruudunlukuohjelmaan liitetty pistenäyttö mahdollistaa pitkien numerosarjojen, ohjelmien lähdekoodin tai vieraskielisten sanojen kirjoitusasujen tarkistamisen. Pistenäytön avulla voit syöttää myös tekstiä tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen

  Pistenäytöistä on saatavana useita kokoja aina pienistä puhelimelle sopivista 14 merkin näytöistä tekstinkäsittelyssä käytettäviin 80-merkkiä kerralla näyttäviin malleihin asti. Pistenäytössä voi olla myös omaa muistia, jolloin se toimii itsenäisenä muistiinpanovälineenä. Sopivin vaihtoehto selviää kokeilemalla. 

  Muut tuotteet

  Valikoimassamme on myös pistetulostimia ja erilaisia apuvälineitä kuvien ja kaavioiden kohopiirtämiseen. Niiden avulla elävöität esityksiä ja teet onnittelukortteja ja vaikka pelilautoja helposti ja hauskasti. Myös nuottien lukeminen ja kirjoittaminen onnistuu oikean ohjelman avulla.

  Kun haluat merkitä säilytyslaatikoita tai CD-levyjä, sinun ei tarvitse osata pistekirjoitusta, jos otat avuksi esimerkiksi tietokoneeseen liitettävät Braille Labeler BL -pistetarratulostimen. Se kääntää sanat pistekirjoitukselle ja tulostaa sopivan pistetarran käden käänteessä.

  Jos et voi tai halua käyttää kosketusnäytöllistä älypuhelinta, suurinäppäiminen puhuva matkapuhelin voi olla oikea valinta. Äänikirjojen ja musiikin kuunteluun löytyy puhelimeen asennettavien sovelluksien lisäksi näppäinten avulla käytettäviä DAISY-soittimia.

  Mahdollisuuksia on paljon, joten etsitään niistä yhdessä parhaimmat!