Apuvälineet pitkien tekstien kuuntelemiseen

 • Kun näet luettavasta tekstistä otsikot, mutta et voi lukea niitä seuraavaa tekstiä, mahdollisia apuvälinetyyppejä on useita. Laitepuolella niitä voivat olla lukevat suurennuslaitteet sekä varsinaiset lukulaitteet ja tietokoneohjelmien puolella suurennusohjelmat puhetuella ja ruudunlukuohjelmat suurennustuella.

  Lukevat suurennuslaitteet

  Jos silmäsi väsyvät helposti tai käyttämäsi suurennuskerroin on 4 x tai enemmän, suosittelemme tekstin lukemiseen suurennuksen lisäksi puhetukea.

  Saatavana on useita suurennuslaitteita, jotka osaavat lukea tekstin ääneen. Lukutoiminto aktivoidaan eri laitteissa eri tavoin: joissakin suurennuslaitteissa on oma näppäin tekstin kuuntelemiseen luettuna, ja kosketusnäytöissä voi riittää, että laitat sormen otsikon päälle ja laite lukee sinulle koko artikkelin. 

  Näissä laitteissa on yhdistetty suurennus- ja lukuominaisuus niin, että voit esimerkiksi katsella kuvat ja lukea otsikot näönvaraisesti, mutta kuunnella pidemmät tekstit helposti puheena.

  Lukulaitteet

  Lukulaitteet muuttavat painetun tekstin – kirjat, lehdet ja asiakirjat – puheeksi. Ne voivat auttaa myös silloin, kun olet liikkeellä. Jos näet katukylttien ja opastaulujen sijainnin, mutta et pysty lukemaan niiden sisältöä, kädessä pidettävä lukulaite olla oikea ratkaisu: osoitat laitteella tekstiä ja laite lukee sen sinulle ääneen.

  Tietokoneohjelmat

  Tietokonetyöskentelyssä kannattaa käyttää suurennusohjelmaa, jossa on puhetuki. Tällöin voit kuunnella tekstin puheena valitsemissasi tilanteissa. Mikäli et tarvitse puhetoimintoa ohjelman valikossa, voit valita esimerkiksi hiiripuheen, jolloin ohjelma lukee ääneen hiiren kohdalla olevan tekstin. Ohjelmasta riippuen luettavan kohdan voi valita myös muulla tavalla.

  Mikäli käytät jo suurennusohjelmaa, se voidaan päivittää puhetuelliseen versioon, ja näkötilanteen muuttuessa päivittämistä voidaan jatkaa. Tällöin ohjelmasta saadaan vähitellen ensisijaisesti näppäinkomennoilla toimiva ruudunlukuohjelma, josta löytyvät edelleen samat suurennusominaisuudet.

  Oikea apuväline löytyy kokeilemalla. Soita, sovi aika ja tule käymään!