Apuvälineen valinta

 • Näkemisen ja lukemisen vaativien apuvälineiden käyttäjät ovat ihmisiä, joiden näkökyky on heikentynyt, joilla on lukivaikeus tai jotka ovat toiminnallisesti sokeita. 

  Näiden apuvälineiden tehtävänä on painetun ja/tai digitaalisen sisällön tuominen näkövammaisten saataville. Ne voivat myös helpottaa itsenäistä liikkumista, käsillä tekemistä ja yhteydenpitoa perheen, ystävien ja ulkopuolisten tahojen kanssa.

  Erilaisia vaikeuksia, erilaisia valintoja

  Apuväline valitaan käyttötarpeen mukaan. Valinnan ensimmäinen kriteeri ei siis ole laitteen tekninen toiminnallisuus vaan se, millaista apua näkemiseen tarvitset. 

  Jos käsitöiden tekeminen ei onnistu, oikein valittu suurennuslaite saattaa olla avuksi. Jos sinulla on putkinäkö, tietokonetyöskentelyä voi auttaa korkearesoluutioinen ulkoinen näyttö. Pieni pistenäyttö mahdollistaa pistekirjoituksen osaajalle somettamisen vaikka festareilta tai muualta, missä ruudunlukuohjelman puhe ei kuulu. 

  Tämä pohdinta ohjaa valintaa oikeaan suuntaan, ja lopullinen vastaus löytyy helpoimmin asiantuntijan kanssa. Asiantuntija osaa tarkastella tilannettasi kokonaisuutena ja koska hän tuntee koko apuvälinetarjonnan, löydät tarpeisiisi sopivimman ratkaisun.

  Linkeistä pääset tutustumaan laitetyyppeihin erilaisten haasteiden kannalta.