Kun jokin tilanteessasi muuttuu

 • Elämme kehittyvässä maailmassa, jossa tapahtuu paljon – joskus nopeasti, joskus taas melkein huomaamatta. Kun tietotekniikassa, ammatissasi tai näkötilanteessasi tapahtuu muutoksia, on aika kartoittaa apuvälinetarpeesi uudelleen. Sen avulla varmistat oikeat apuvälineet uuteen tilanteeseen.

  Apuvälinekartoitus on avain apuvälineiden ja käyttötilanteiden kohtaamiseen. Siksi muutostilanteessa ei kannata jäädä pohtimaan tilannetta yksin vaan hakea apuvälineen myöntäjältä uutta kartoitusta. Hakuprosessi on samanlainen kuin ensimmäisellä kerralla ja jatkuu siis kartoituksen jälkeen apuvälinesuosituksen pohjalta.

  Paljon mahdollisia muuttujia

  Näkövammaisena tarvitset apuvälineitäsi jatkuvasti ja arkesi kaikissa tilanteissa. Siksi myös olosuhteet elävät ja muuttuvat ajan mittaan. Tavallisimpia syitä uusien apuvälineiden hakemiseen ovat:

  • Näkötilanteen muuttuminen. Näkökyky on luonnollisesti lähtökohta apuvälineiden tarpeelle, mutta niiden valinnassa on huomioitava myös, mitä kaikkea haluat pystyä tekemään.
  • Työpaikan tai työtehtävän vaihtuminen. Tietotekniikan kehitys tuo lisää uusia paikallisia sovelluksia ja uudenlaisia työtehtäviä, jotka ovat oikeilla apuvälineillä mahdollisia myös näkövammaisille.
  • Opintojen syventäminen tai siirtyminen opinnoista työelämään. Näissä tilanteissa olosuhteet voivat muuttua paljonkin. Lisäksi kehittyvä tietotekniikka edellyttää esimerkiksi ohjelmien ja laitteiden pitämistä ajan tasalla.

  Edellä mainitut muutostilanteet ja niiden ratkaisut voivat mennä päällekkäin, ja lisäksi voi olla muitakin syitä, joilla on olennainen vaikutus arjesta, työstä tai opinnoista selviämiseen ilman kohtuutonta rasitusta. Tilanne alkaa silloinkin selvitä, kun otat yhteyttä asiantuntijoihin.

  Oikeat apuvälineet löytyvät kokeilemalla. Soita, sovi aika ja tule käymään!